Kommande Program

september – december 2018

Sep
3
mån
Möbel Designmuseum
Sep 3 @ 16:00

MobelMuseumI samband med möbelmässan Stockholm Furniture Light Fair den 6 -10 februari i år öppnade arkitekterna och formgivarna Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow ett Möbeldesignmuseum Det är deras samling av ett personligt urval möbler som visas – 700 objekt skapade av 200 fram-stående nordiska och internationella formgivare från 1800-talet fram till idag. Museet är Sveriges största privatsamling av designmöbler och är tänkt att vara en plats för visningar, seminarier och diskussioner. Genom samarbeten med design-, arkitektur- och hantverksutbildningar vill man stärka studenters och unga yrkesutövares medvetande om vår designhistoria – ett sätt att bidra till utvecklingen av framtidens möbelkultur. Lars Bülow visar och berättar om samlingen.

Välkomna måndagen den 3 september klockan 16.00 till Magasin 6, Frihamnsgatan 50. Buss 1 eller 76, station Frihamnen eller T-bana till station Gärdet.

Max 30 personer. Pris: 180 kronor per person.
Anmälan senast den 24 augusti.

Betalning senast den 24 augusti till bankgiro 865 – 6134.

Sep
26
ons
Finländska konstskatter
Sep 26 – Sep 30 all-day

Konstresa till Finland 26 till 30 september.

Information om resan

Okt
10
ons
Helene Schmitz – Thinking like a Mountain
Okt 10 @ 15:00

HeleneSchmitzHelene Schmitz, Hafrahvammagljufur Gorges, Iceland, ur serien Thinking Like a Mountain, 2017

Helene Schmitz är en av Sveriges mest framgångsrika konst-fotografer. Hon har i en rad projekt intresserat sig för relationen mellan natur och människa. Hennes arbeten gestaltar ofta tillstånd i obalans eller situationer bortom kontroll. I utställningen Thinking like a Mountain presenteras en serie nya verk där Schmitz motiv är utvinning av naturresurser i Sverige och på Island. Fotografierna är ofta både vackra och hotfulla. Thinking like a Mountain kan ses som meditationer över människans relation till naturen – en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap. ”Det här projektet handlar om vår tids omvandling av naturen i norra Europas utkanter. Utställningen reflekterar kring idén om Norden som en sista utpost – och drömmen om en vildmark orörd av människan. Jag har valt fyra former av utvinning av natur-resurser; berggrunden, floden, skogen och den heta källan. Utvinningen av de här naturresurserna är exempel på hur människans närvaro i en allt högre grad manifesterar sig i landskapet. Platserna för utvinning ligger ofta långt från större städer i det vi kallar periferin“ säger Helene Schmitz.

Titeln Thinking like a Mountain refererar till den inflytesrika amerikanska naturfilosofen Aldo Leopold (1887-1948). En av hans tankar var att när människan extraherar ett enda element i naturen så får det enorma konsekvenser för hela det ekologiska systemet.
Utställningen pågår 6 oktober 2018 – 17 februari 2019.

Välkomna till Waldemarsudde onsdagen den 10 oktober klockan 15.00 då Karin Sidén, överintendent och museichef, visar ovanstående utställning samt en introduktion till utställningen Målaren som fotograf.

Max 30 personer. Pris: 100 kronor per person.

Målaren som fotograf
Okt 10 @ 15:00

MalarfotoPrins Eugen, Tidig morgon, Waldemarsudde, ca 1907

Många konstnärer fotograferade runt sekelskiftet 1900. Fotografierna hade olika syften, vissa användes i det konstnärliga arbetet, andra var rent privata.  I utställningen visas fotografier av bland andra prins Eugen, Georg Pauli, Wilhelmina Lagerholm, Wilhelm von Gegerfelt, August Strindberg och Anders Zorn – flertalet fotografier har aldrig visats förut. Vyer av exempelvis Stockholm, Italien och svensk landsbygd varvas med bilder av fiskarbefolkning och överklass i skärgården. Runt 100 fotografier, såväl poetiska bilder som humoristiska skildringar, ingår i utställningen, som också rymmer ett urval av prins Eugens privata bilder av kunga-familjen.

Utställningen pågår 6 oktober 2018 – 17 februari 2019.                                                    Information och anmälan – se Helene Schmitz-utställningen.

Okt
23
tis
Norges ambassad
Okt 23 @ 17:00

NorgeAmbassadör Christian Syse inbjuder Konstnärernas Vänner till ett besök för att se den omfattande konstsamlingen av modern norsk konst där bland annat ingår en del verk av Edvard Munch. Ambassadbyggnaden är ett huvudverk i nordisk modernism. Den ritades av den framstående norske arkitekten Knut Knutsen och stod färdig 1952. Byggnaden har just genomgått en omfattande renovering. Ambassaden ligger vackert inbäddad i Djurgårdens grönska. Vi bjuds på förfriskningar. Byggnaden innehåller ett antal trappor och nivå-skillnader.

Välkomna tisdagen den 23 oktober klockan 17.00 till Skarpögatan 4. Transport: buss 69 från Nybroplan, hållplats Ambassaderna.

Max 40 personer. Pris: 150 kronor per person.

Anmälan senast den 12 oktober.

Betalning senast den 12 oktober till bankgiro 865 – 6134.

Nov
7
ons
Stuckatörens våning
Nov 7 @ 16:00

StuckatorenStuckatörens hus är en byggnad på David Bagares gata 10 i centrala Stockholm. Byggnaden blev 2012 förklarad som byggnadsminne av Länsstyrelsen i Stockholms län.
Huset uppfördes av stuckatören Axel Notini 1882 – 83 och var tänkt att såväl invändigt som utvändigt visa upp hans konst. Stucken som utfördes av en blandning av gips, cement och lim, och vilken lätt kunde formas till dekorativa figurer var vid denna tid högsta mode. Uppdraget att rita huset gick till Valfrid Karlsson som nyss startat egen arkitektfirma.
Karlsson ritade ett miniatyrpalats utmed den starkt sluttande gatan och försåg det med en rikt dekorerad fasad i italiensk nyrenässans på en granitsockel.

Till våningen tog Notini tilltänkta kunder för att visa prov på sin yrkesskicklighet. Idag är stuckaturen återställd i ursprungligt skick och våningen är inredd som ett tidstypiskt välbeställt hem. Här får man bland annat se hur salong, herrum och sängkammare kunde se ut hos borgarklassen.

Välkomna onsdagen den 7 november klockan 16.00 till David Bagares gata 10. OBS! Trappor och trånga utrymmen!

Max 20 personer. Pris: 150 kronor per person.

Anmälan senast den 26 oktober.

Betalning senast den 26 oktober till bankgiro 865 – 6134.

Dec
4
tis
Konstsamlaren Tom Böttiger
Dec 4 @ 17:30

Konstnärernas Vänners nya styrelseledamot Tom Böttiger har gjort sitt
kontor till en av Sveriges mest spektakulära konsthallar. Lokalerna är
fyllda av i huvudsak svensk samtidskonst och består av cirka 200 verk
med en härlig blandning av foto, måleri, skulptur och videokonst. Här
finns några av samtidskonstens mest centrala verk signerade av
konstnärer som Helene Billgren, Lena Cronqvist, Jens Fänge, Dan
Wolgers, Maria Miessenberger, Martin Wickström, Marie-Louise Ekman,
Lotta Hannertz, Hans Gedda m.fl.
”Jag har en nära relation till flera av konstnärerna i min samling, det ger
bättre förståelse för verkens betydelse. När jag känner människan bakom
verket blir det kött och blod och inte bara olja på duk” säger Tom
Böttiger. Idag är hans konstsamling till glädje för alla som arbetar på
kontoret likaväl som besökare och kunder.

Välkomna tisdagen den 4 december klockan 17.30 till Cloud Nine,
Linnégatan 89 E. Förfriskningar och tilltugg serveras.

Max 25 personer. Pris: 150 kronor per person.
Anmälan senast den 23 november.