Helene Schmitz – Thinking like a Mountain

När:
10 oktober, 2018 @ 15:00

HeleneSchmitzHelene Schmitz, Hafrahvammagljufur Gorges, Iceland, ur serien Thinking Like a Mountain, 2017

Helene Schmitz är en av Sveriges mest framgångsrika konst-fotografer. Hon har i en rad projekt intresserat sig för relationen mellan natur och människa. Hennes arbeten gestaltar ofta tillstånd i obalans eller situationer bortom kontroll. I utställningen Thinking like a Mountain presenteras en serie nya verk där Schmitz motiv är utvinning av naturresurser i Sverige och på Island. Fotografierna är ofta både vackra och hotfulla. Thinking like a Mountain kan ses som meditationer över människans relation till naturen – en global, högindustriell och automatiserad omvandling av landskap. ”Det här projektet handlar om vår tids omvandling av naturen i norra Europas utkanter. Utställningen reflekterar kring idén om Norden som en sista utpost – och drömmen om en vildmark orörd av människan. Jag har valt fyra former av utvinning av natur-resurser; berggrunden, floden, skogen och den heta källan. Utvinningen av de här naturresurserna är exempel på hur människans närvaro i en allt högre grad manifesterar sig i landskapet. Platserna för utvinning ligger ofta långt från större städer i det vi kallar periferin“ säger Helene Schmitz.

Titeln Thinking like a Mountain refererar till den inflytesrika amerikanska naturfilosofen Aldo Leopold (1887-1948). En av hans tankar var att när människan extraherar ett enda element i naturen så får det enorma konsekvenser för hela det ekologiska systemet.
Utställningen pågår 6 oktober 2018 – 17 februari 2019.

Välkomna till Waldemarsudde onsdagen den 10 oktober klockan 15.00 då Karin Sidén, överintendent och museichef, visar ovanstående utställning samt en introduktion till utställningen Målaren som fotograf.

Max 30 personer. Pris: 100 kronor per person.

Kommentarer inaktiverade.