Kulturpris 2019 till Pontus Ljungberg

Kulturpris för 2019 på 50 000 kr har tilldelats
Museichefen Pontus Ljungberg
För hans mångåriga insatser för Ljungbergmuseet i Ljungby.

Museichefen Pontus Ljungberg vid Ljungbergmuseet Kronobergs läns Bildkonstmuseum i Ljungby. Grunden för museet, som bildades 1990, var främst att visa Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs konstnärliga gärning. Deras stiftelse driver nu museet, som byggdes i etapper 1990 och 2002. Arkitekt var Pontus Ljungberg.

Från början drevs museet av ideella krafter och när museet började göra tillfälliga utställningar anställdes Pontus Ljungberg först som utställningsansvarig och 2008 utsågs han till museichef. Pontus fick ett stort arv att förvalta och satsade stort på att presentera utställning efter utställning med ambitionen att visa sådan konst som normalt inte kan ses utanför de stora institutionerna. Som ny chef hade Pontus en vision att museet skulle bli länets Bildkonstmuseum. 2012 blev detta verklighet, Kronobergs läns Bildkonstmuseum. En kulturell mötesplats för kultur, vackert beläget vid Lagans strand mitt i Ljungby. Museet har aktivt samarbete med flera danska konstmuseer som Johannes Larsen Museet, Bornholms Kunstmuseum och framförallt Det Nationalhistoriske Museum. Det Nationalhistoriske Museum arrangerar vartannat år sedan 2007 en porträttävling och utställning, Portrait Now, öppen för nordiska konstnärer. Utställningen visas enbart i Danmark och på Ljungbergmuseet. Sedan 2017 ingår Pontus Ljungberg i den internationella juryn.

Konstnären Pontus har haft många utställningar. Offentligt finner man ridån till Måltidens hus i Grythyttan och målningar i Norra Ljunga kyrka samt sedan 1986 prisdiplomen till Söderbergska stiftelserna. Hans skicklighet som porträttmålare ser man bland annat i porträtten av Ärkebiskopen Anders Wejryd, Lars-Åke Lagrell, Carl Jan Granqvist och för Gripsholms porträttsamling fotbollskändisen Gunnar Nordahl. Och på gång är ett nytt biskopsporträtt.

Pontus Ljungberg är också utbildad arkitekt och det främsta egna byggnadsverket är Ljungbergmuseet. Han har även ritat ateljéer till KG Nilsson och Bertil Almlöf. Just nu pågår arbete med att förverkliga en restaurangutbyggnad till museet.